eugames-utrecht

Onze prestaties:

De roeiende heren van Triton pakken goud!
Roeien is van oudsher de studentensport bij uitstek. De Utrechtse Studenten Roeivereniging ‘Triton’ maakt al sinds 1880 onderdeel uit van de studenten-, en topsportwereld. Na een periode van stilte vanuit de donkerblauwe Utrechtse vereniging, heeft ‘Triton’ nu daadwerkelijk het roer omgegooid. En met resultaat van formaat. Na overheersing van het nationale ‘development’ klassement, kreeg de Lichte Mannen Vier zonder stuurman de kans om zich te meten met andere Europese universiteitsroeiers gedurende de European Universities Games 2014 in Rotterdam. Tijd voor een echte uitdaging!
Max van Essen, Ben Kortman, Abel Bokdam en Joost van Rietbergen verschenen na een lang en intensief seizoen nog één maal aan de start. Nog één maal vechten voor een titel. Ditmaal niet alleen voor de eer van vereniging, maar vooral de eer van stad en Universiteit stond op het spel.
The University of Hamburg, Imperial College Londen en the University of Twente naast hen aan de start. Een finaleplek staat vast. Een podiumplek is in zicht, maar een roeier is maar met één ding tevreden: ‘Goud’. In twee spannende kilometers voer de Utrechtse vier nek aan nek met de mannen uit Londen. Bij ingang van de laatste 500 meter is de vier uit Londen erin geslaagd om de mannen uit Utrecht op meer dan een halve bootlengte achterstand te zetten. Maar de eindsprint wordt dapper en vroegtijdig ingezet. Na een spannende race komt de Utrechtse vier met een minimaal verschil van drie tiende seconden als beste uit de bus. Winst voor Universiteit, Hogeschool, stad en Triton. Winst voor de vier van Utrecht!

De voetbaldames van Odysseus ’91 pakken zilver!
Afgelopen week behaalde het damesvoetbalteam van Team Utrecht namens de Universiteit en Hogeschool Utrecht de zilveren medaille op het Europees Studentenkampioenschap. Een prestatie van formaat van deze tien dames van USVV Odysseus ’91!  Trots op de tweede plek, de zilveren medaille, de enorme groei in het toernooi, en de fantastische week die we met z’n allen hebben meegemaakt! We hebben Valencia nog even laten zien hoe je een feestje bouwt, en gaan ons uiterste best doen om er tijdens de EUGames 2016 in Zagreb & Rijeka weer bij te zijn! Een uitgebreid verslag van het hele toernooi is hier te vinden!

De rugbymannen van USRS pakken brons!
De mannen van het team van de Universiteit Utrecht hebben brons veroverd bij de European Universities Games 2014, bij het onderdeel Rugby Sevens. De Spelen, waaraan ruim 3000 atleten in 10 disciplines uitkomen, worden deze weken gehouden in Rotterdam. Nadat Team Utrecht op de eerste speeldag goed door de poule heen was gekomen, moesten zij op dag twee in de halve finale aantreden tegen de Russische beren van de Siberian Federal University. Na een bikkelharde, flitsende wedstrijd stond aan het eind van de reguliere speeltijd een stand van 5-5 op het bord. In de verlenging waren het echter de Russen die de langste adem hadden en de golden try wisten te scoren. Tijd om deze teleurstelling te boven te komen was er echter nauwelijks: een uur later moest Team Utrecht het voor de derde plaats opnemen tegen NOVA University Porto, een team wat gedurende het hele jaar enkel rugby sevens speelt. De eerste helft ging gelijk op, en bij rust was de stand 12-12. Na rust waren het de Portugezen die de druk opvoerden, en met nog drie minuten te gaan scoorden zij in de hoek; door de gemiste conversie stond het 12-17. Dit schudde de Utrechters wakker, en na een furieus slotoffensief was het vervangend captain Frans-Willem Strabucchi die veertig seconden voor tijd tussen de palen wist te scoren. De conversie van Whitehead bracht het meegereisde publiek in extase: eindstand 19-17! Brons voor de mannen van speler/trainer Joost Kuppens, die met Ivo Hanssen ook nog eens de top tryscorer van het toernooi in de ploeg hadden. Hanssen zelf vond dit overigens nog niet voldoende eer, en solliciteerde op de valreep nog voor de tackle-of-the-day-award door de mascotte van de EU Games doormidden te zagen. Een mooie bekroning van een lang sevens-seizoen, waarin ook de Plate op het NK Sevens en de titel op het Groot Nederlands Studentenkampioenschap werd bemachtigd. Met dit laatste resultaat werd tevens kwalificatie voor het Europees Studentenkampioenschap rugby 7’s 2015 in Hongarije afgedwongen, een mooi doel om volgende zomer weer naartoe te werken!

De heren van tafeltennisvereniging UST Traiectum:
Dat de Utrechtse Studenten Tafeltennisvereniging “Traiectum” hard aan de weg aan het timmeren is, is geen nieuws. Sinds haar oprichting slechts drie jaar geleden zijn al twee NSK’s georganiseerd. Dat er niet alleen plek is voor veel gezelligheid en recreatief tafeltennis, bleek al uit de Utrechtse kwalificatie voor het EK voor studenten in Rotterdam. Vier Utrechtse studenten (Rogier Kessel, Christiaan Witteveen, Tom Buitenhuis en Jeffrey Strik) kregen de taak de Utrechtse eer hoog te houden. Bij aankomst bleek al snel dat dit een lastige taak zou worden, gezien de aanwezigheid van een aantal Europese topspelers. Het toernooi werd begonnen met het teamonderdeel waar dapper gestreden werd met knappe overwinningen tegen hoger geplaatste spelers. Helaas leidden deze punten niet tot kwalificatie voor de finaleplekken. Na een korte herstelperiode begon het enkel- en dubbeltoernooi waar nog mooie individuele prestaties geboekt werden door de 1/16 finales te behalen.
UST “Traiectum” kan terugkijken op een geslaagd internationaal toernooi waar mooie prestaties geboekt zijn en veel ervaring opgedaan is. De trainingen zullen voortgezet worden vanaf september zodat de Utrechtse deelnemers wederom hoge ogen kunnen gooien op het volgende NSK tafeltennis in oktober.

Zie hieronder de uiteindelijke uitslag van de race tussen de universiteiten!

Uitslag EUgames