Op zaterdag 8 april 2017 sloegen de zes grote studentensportverenigingen op Sportcomplex Olympos de handen ineen voor de derde organisatie van de ‘Roze Zaterdag'. De organisatie, de zogenaamde ‘Roze Commissie’, bestaat ieder jaar uit zeven nieuwe vertegenwoordigers van de studentensportverenigingen en één lid van de Sportraad Utrecht. Dit evenement is in het leven geroepen om homo acceptatie in de sport te vergroten en om een veilig klimaat te bieden voor homoseksuele sporters om uit de kast te komen.

Voorop staat dat iedereen binnen een studentensportvereniging gewoon zichzelf kan zijn. Homoseksualiteit is niet vaak onderwerp van gesprek. Hierdoor kan het voor leden van  sportverenigingen lastig zijn om uit de kast te komen en om te peilen hoe hun teamgenoten zullen reageren. Door het organiseren van een dag waarin dit onderwerp wél centraal staat, wordt er geprobeerd de acceptatie van homoseksuele sporters te bevorderen en een deel van de taboes te doorbreken. Door homoseksualiteit als onderwerp op de kaart te zetten wordt dit makkelijker geaccepteerd onder de doorgaans ruimdenkende leden. De verwachting is dat als homoseksualiteit regelmatig binnen een team besproken wordt, homoseksuelen gemakkelijker uit de kast komen in hun team.

De USVV Odysseus ’91 is een aantal jaar geleden begonnen met het organiseren van een jaarlijkse anti-homofobiedag. Deze dag had als doel om homoseksualiteit binnen de vereniging bespreekbaar te maken. In het jaar 2014-2015 hebben de besturen van de verenigingen Odysseus ’91, USRS, USHC, TC De Uithof, Studance en USV Protos besloten om samen een front te vormen om dit statement uit te dragen. Door de handen ineen te slaan kan een groter statement worden gemaakt onder een groter bereik. Want: Homo? Boeit geen flikker!

Het programma zag er als volgt uit:

12:00-12:30 De Utrechtse Wethouder Diepeveen (Diversiteit) en Maikel Waardenburg (USS Mesa Cosa) zullen Roze Zaterdag op Sportcomplex Olympos openen en de vlag van het evenement omhoog hijsen.

12:30-13:30 Paul Martin van de John Blankenstein Foundation (JBF) komt op Olympos een lezing houden. Inhoudelijk is nog niet bekend waar de lezing over gaat.

13:45-14:45 Na de eerste lezing vindt er een Vogue dansworkshop plaats op Olympos. Karlijn Wammes gaat deze workshop verzorgen en alle aanwezigen van Roze Zaterdag kunnen hieraan deelnemen. Vogue is een stijl waarin gebruik wordt gemaakt van verschillende poses en is vooral populair in de homo-clubscene van Atlanta, New York en andere grote steden.

14:45-15:15 Na de Vogue dansworkshop is er de mogelijkheid om bij te komen en te kijken naar een spetterend optreden van D.A.M.N. (Dance And Move Now), het demoteam van STUdance.

15:15-16:45 Rond dit tijdstip zal er een volgende interactieve lezing gegeven worden door Catalyn over haar transgender identiteit. Catalyn zal haar eigen verhaal doen en een aantal stellingen voorleggen om met elkaar de discussie over aan te gaan.

17:30-19:00 Na de tweede lezing zal er een Rugby wedstrijd plaatsvinden op de sportvelden van Olympos. De gay rugby vereniging Lowlanders uit Amsterdams zullen het opnemen tegen de rugby studentensportvereniging USRS uit Utrecht.

19:30-21:30 Roze zaterdag wordt op Olympos afgesloten met de enige echte Bingo avond georganiseerd door niemand minder dan Miss Dolly Wood! De Drag Queen zal deze activiteit tot in de puntjes verzorgen.

22:00-03:00 Roze zaterdag wordt afgesloten in Café de BodyTalk. In samenwerking met de Utrechtse Homostudentenvereniging Anteros wordt er een feest gegeven en het thema is Foute Fitness!

Deze dag kan alleen georganiseerd worden door hulp van de volgende organisaties, wij willen hen dan ook graag bedanken:
COC Midden-Nederland
U.S.H.V. Anteros
StayOkay de Neude
Café de BodyTalk
VSU (Vereniging Sport Utrecht)