USVV Odysseus ’91 is een aantal jaar geleden begonnen met het organiseren van een jaarlijkse anti-homofobiedag. Deze dag had als doel om homoseksualiteit binnen de vereniging bespreekbaar te maken. In het jaar 2014-2015 hebben de besturen van de verenigingen USVV Odysseus ’91, USRS, USHC, TC De Uithof, STUdance en USV Protos besloten om samen een front te vormen om dit statement uit te dragen. Door de handen ineen te slaan kan een groter statement worden gemaakt onder een groter bereik. Want: Homo? Boeit geen flikker!

Voorop staat dat iedereen binnen een studentensportvereniging gewoon zichzelf kan zijn. Homoseksualiteit is niet vaak onderwerp van gesprek. Hierdoor kan het voor leden van sportverenigingen lastig zijn om uit de kast te komen en om te peilen hoe hun teamgenoten zullen reageren. Door het organiseren van een dag waarin dit onderwerp wél centraal staat, wordt er geprobeerd de acceptatie van homoseksuele sporters te bevorderen en een deel van de taboes te doorbreken. Door homoseksualiteit als onderwerp op de kaart te zetten wordt dit makkelijker geaccepteerd onder de doorgaans ruimdenkende leden. De verwachting is dat als homoseksualiteit regelmatig binnen een team besproken wordt, homoseksuelen gemakkelijker uit de kast komen in hun team.

Dit jaar wordt er geen commissie meer gevormd vanuit de Sportraad, maar ligt het initiatief bij de studentensportverenigingen zelf. Heb jij een goed idee voor de Roze Zaterdag? Wil jij inspraak hebben in hoe deze dag eruit gaat zien? Stuur een mailtje naar secretaris@sportraadutrecht.nl!