WAT HOUDT EEN BESTUURSJAAR BIJ DE SPORTRAAD IN? #NIKI #VOORZITTER

Toen ik ging studeren wist ik allang dat ik niet geschikt was om alleen maar met mijn neus in de boeken te zitten. Ik wilde graag de theorie toepassen in de praktijk en me verder ontwikkelen, stilzitten zit niet in mijn aard. Ik wil graag nieuwe dingen leren en doen en een (maatschappelijke) bijdrage leveren aan de samenleving. Dan zijn bestuurlijke activiteiten naast je studie een geweldige kans om je zelf te ontplooien en te ontdekken wat je graag wilt worden “als je later groot bent”.

Want ben je klaar voor een echte baan als je in vier jaar netjes door je studie bent geracet? Alleen maar boeken en de binnenkant van de UB hebt gezien? (jajaja en natuurlijk wat feestjes hebt gepakt..) En bovenal nauwelijks bij een werkgever of een bedrijf over de vloer bent geweest?

Nu ben ik ab-so-luuuuut niet in vier jaar door mijn studie geracet. ‘En of iedereen daar blij mee is, denkende aan mijn betalende papa van 4 kids, is een andere vraag…’

Maar mijn studie combineren met bestuurlijke activiteiten is een van de beste ideeën geweest die ik ooit heb gehad en geloof mij, ik bedenk elke dag wel weer iets nieuws… Echter als ik netjes door mijn studie was gelopen, was ik in vier jaar klaar geweest. Alleen tijdens het afstuderen had ik dan een organisatie van binnen gezien. En dat dan maar drie dagen per week, omdat je de andere twee dagen dan bezig bent met je scriptie… Ik vraag me af of dat wenselijk is voor een werkgever? En of je dan als student onderscheidend bent in de overvloed aan sollicitanten die er op dit moment zijn…

En ja, dan komt het uber-hippe woord: “Cv building” tevoorschijn..

“Cv building is de actieve bezigheid om je cv er waardevoller uit te laten zien door relevante ervaring en extra kennis op te doen. Het wordt meestal gedaan door studenten en carrière-georiënteerde starters om meer kansen te krijgen op de arbeidsmarkt en betere doorgroeimogelijkheden in een later stadium van de carrière. Wanneer twee sollicitanten identiek zijn, heeft de degene met relevante ervaring een grotere kans om aangenomen te worden dan de degene die geen relevante ervaring heeft”

 Ik denk dat Cv building ontzettend belangrijk is, maar het hangt voornamelijk af van je eigen ambities voor de toekomst. Dus als je wilt excelleren binnen een bedrijf of carrière wilt maken in een overvolle arbeidsmarkt, denk ik dat je als student niet ontkomt aan activiteiten naast je studie te ondernemen. Daarbij draagt dat bij aan een leuker studentenleven, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de andere studenten.

Voorzitter worden was voor mij in eerste instantie geen ambitie, voornamelijk omdat ik dacht dat beleid maken te hoog gegrepen was. Wellicht had ik toen een vertekend beeld van beleid ontwikkelen: “saai, langdradig, denken en vooral niet doen, moeilijke woorden gebruiken en vervolgens het plan loslaten en maar zien wat er van terecht komt”. Gelukkig ben ik, door heel hard vallen en weer opstaan, er gaande weg achter gekomen dat ik dit eigenlijk ontzettend leuk vind. En dat de rol van voorzitter bij me past. Zelfs beleid maken voor de studentensport doe ik inmiddels met plezier. De komende tijd zal ik mijn handen dan ook vol hebben aan: “studentensport 2020” die volstaat met ambities voor de studentENsport.

Niet alleen als voorzitter van de Sportraad heb ik ambities, ook zelf heb ik ambities voor de toekomst.  Door deze rol weet ik beter wat ik graag wil als ik klaar ben met mijn studie en waar mijn sterke en zwakke punten zitten.

Waarom is een bestuursjaar (en dus Cv building) waardevol? Je leert omgaan met verantwoordelijkheden, je bent immers verantwoordelijk voor bijvoorbeeld een activiteit of een vereniging. Zonder jouw inzet en zorg zal het niet gebeuren. Hierbij sluit de vaardigheid timemanagement goed aan, want in combinatie met je studie, sociale leven en bijbaantje zal je je tijd goed moeten indelen om hier een goede balans in te vinden. En zal je efficiënt moeten werken om al je taken af te krijgen. ‘Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik na 2 jaar voorzitterschap deze laatste vaardigheden nog steeds niet helemaal onder de knie heb, maar wellicht heeft dat meer te maken met prioriteiten stellen en niet altijd meer en meer en beter willen doen..’

In mijn ogen fungeert bestuursjaar ook als een indicatie van jouw leergierigheid. Wat vervolgens weer in nauw verband staat met ambitie. Een competentie die vaak wordt beschouwd als codewoord voor hard werken. En welke werkgever wil nou geen hardwerkende student? Maar vergis je niet, want naast een aantal gezellige sociale activiteiten is een bestuursjaar vooral hard werken!

Mijn harde werken heeft afgelopen maand een prachtig kroontje gekregen, namelijk bestuurder van het jaar 2014-2015. Iets wat ik totaal niet had verwacht maar wel ontzettend trots op ben. En als dat geen Cv building is, dan weet ik het ook niet meer!;)

Om nog even terug te komen op die “betalende papa van 4 kids…” Gelukkig heeft hij mij altijd gesteund en gestimuleerd om verder te kijken dan mijn neus lang is, net even om de hoek te gluren wat er nog meer is en hard te werken. Lang niet iedereen heeft de luxe om naast zijn studie andere activiteiten te ondernemen, want ja het kost wel wat. En ja studievertraging is zeker niet uitgesloten als je bestuurlijk actief wilt zijn. Gelukkig zijn in Utrecht, de afgelopen maand de bestuursbeurzen verhoogd en kun fulltime of collegegeldvrij blijven besturen. Kortom gelukkig genoeg mogelijkheden om jezelf te excelleren binnen het studentenleven in Utrecht.

Dus Pap, bedankt!

Waarom ben je twee jaar geleden bij de Sportraad Utrecht ben gegaan? Dat is een vraag die me veel gesteld word. In 2011 heb ik het GNSK georganiseerd in Utrecht. Dat is een soort Olympische spelen voor studenten. Alle studentensteden strijden tegen elkaar in verschillende sportdisciplines. De winnaar van dit unieke sportevenement mag zich een jaar lang de beste studentensportstad van Nederland noemen!

In dat jaar kwam ik veel in contact met verschillende sporten en andere sportraden in Nederland zag ik er in Utrecht nog veel verbeterd kon worden. In Utrecht is sportparticipatie op het USC Olympos onder de studenten erg laag, als in de laagste van Nederland… Verder is de kwaliteit van de velden op de accommodatie is erg laag en waren de prijzen ontiegelijk hoog.

Door de bovengenoemde punten zag ik veel kansen om het studentensportklimaat in Utrecht te verbeteren. Het USP is het beste science park van Nederland, hoe kan het dan dat de sport op dat dezelfde park zo achter blijft? Sport zou moeten bijdragen aan de leefomgeving van het USP en het actieve studentenleven. Want uit onderzoek is niet voor niks gebleken dat sporten een positief effect heeft op je denkvermogen, sociale omstandigheden en studiecijfers.

Gelukkig hebben we de afgelopen 2 jaar al veel veranderingen door gevoerd en zijn we op de goede weg. Zo staat er een grote studentensportenquête op de agenda evenals het beleidsdocument studentensport 2020. Verder moeten we vooral kritisch blijven op de verschillende organisaties in studentensportland, want dat we op de goede weg zijn betekend niet dat we er al zijn…

Enthousiast worden? Solliciteer dan nu voor de Sportraad Utrecht: secretaris@sportraadutrecht.nl

 

Geef een reactie