Roeiproblematiek Merwedekanaal

Roeiers Utrecht roeien tegen de stroom in

Utrecht, 23 december 2016 – Gisteravond stemde de gemeenteraad in met de komst van een binnenhaven aan het Merwedekanaal, als onderdeel van project Wilhelminawerf “Kanaalweg 59”. Eerder deze week bleek ook al dat een roeibaan op de Uithof geen optie meer is. Hiermee ziet het er op dit moment erg slecht uit voor de ruim 2200 Utrechtse roeiers van A.U.S.R. “Orca”, U.S.R. “Triton’’ en U.R.V. “Viking”. De Sportraad Utrecht is van mening dat er een structurele oplossing nodig is om de roeisport in Utrecht te kunnen redden. Dit wordt ondersteund door VIDIUS studentenunie.

Uit onderzoek van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond blijkt dat de kwaliteit van het Utrechtse roeiwater nu al onvoldoende is. Met de groeiende druk op het roeiwater ontstaan gevaarlijke situaties en is het beoefenen van topsport niet meer mogelijk. Met het instemmen van de binnenhaven, waarmee het Merwedekanaal nog drukker wordt, is de maat voor de roeiers vol. Volgens de voorzitters van Orca en Triton, Bram Kleinhout en Puck Kole, staat de komst van de binnenhaven bovendien haaks op eerder vastgestelde visies van de gemeente. Hierin staat dat de mogelijkheid tot roeien op het Merwedekanaal geoptimaliseerd moet worden.

Om ervoor te zorgen dat het roeien op topsportniveau op korte termijn toch mogelijk blijft, slaan Orca en Triton de handen ineen. Op eigen initiatief zijn ze bezig met het plaatsen van een tijdelijke loods in Vianen. Voor de realisatie van het project leggen beide verenigingen een deel van hun eigen vermogen in. Om de begroting definitief rond te krijgen zijn ze een crowdfundingactie begonnen, een duurzame oplossing is dit echter niet.

De roeiverenigingen willen dat er in overleg met de betrokken partijen een structurele oplossing komt om te kunnen blijven roeien in Utrecht. De aandacht voor het roeien is aanwezig, nu is het tijd om concrete afspraken te maken. De Sportraad en VIDIUS ondersteunen de roeiverenigingen hierin; “De gemeente heeft de verantwoordelijkheid met betrekking tot de problematiek rondom het roeiwater. Als er nu niks gebeurt, dan betekent dit het einde van de roeisport in Utrecht. Dat staat als een paal boven water.’’

Dit persbericht is onder ander opgepikt door NU.nl, zie: http://www.nu.nl/utrecht/4369919/utrechtse-roeiers-boos-en-starten-crowdfunding.html

Geef een reactie